Upptäck Caramanico, Majella och Abruzzo

I Abruzzo finns bl.a. tre nationalparker i bergstrakter men där finns också en lång kustlinje mot Adriatiska havet med fantastiska stränder. Mellan bergen och havet hittar vi många mysiga byar och ett jordbrukslandskap med otaliga olivlundar och vingårdar. Ett böljande landskap med mycket att upptäcka, vi har just börjat på denna upptäcktsresa! Här nedanför kommer vi att dela med oss av våra favoriter!


Vingårdar i Abruzzo

Varje år sista helgen i maj arrangeras Cantine Aperte Abruzzo, "Öppen vingård", vilket är ett fantastisk möjlighet att besöka de olika vingårdarna! För några år sedan var vi i Caramanico just denna helgen! Under två dagar är omkring 30-40 vingårdar öppna för besök, de arrangerar både rundturer bland druvorna eller en lektion i vinframställning, ibland både och! Programmet varierar från gård till gård, det är små vingårdar som producerar några tusen flaskor per år av en typ vin, till stora vingårdar med flera typer vin. Några är så stora att de exporterar vissa sorter ur sitt sortiment t.ex. till Systembolaget. Naturligtvis provsmakar man gårdarnas egna viner och får något gott tilltugg under detta evenemang! Ett trevligt och bra sätt att köpa lokalt vin på!

På vår rundtur bland vingårdarna hade vi turen att träffa en vinexpert från CantinArte , som nu blivit en mycket god vän till oss! CantinArte driver en vingård på sluttningarna utanför Bucchianico. Deras familjegård har även olivodlingar och framställer förutom ett mycket gott rött vin även en olivolja av hög kvalité. 

Vi rekommenderar ett besök i Museo dellÒlio di CantinArte! Ett museum där guiden tar med er på på olivens resa från trädet till oljan på bordet! Provsmakning av olivoljan Oropuro och det röda vinet Rossopuro från CantinArte ingår ofta i visningarna!

Länk till hemsida: CantinArte


Restauranger i omgivningen

Här kommer vi att tipsa om våra favoriter, restauranger där vi tillbringat kvällar med god mat och dryck!

Restaurant Il Cervo, Decontra

I den lilla by Decontra ligger denna lantliga byrestaurang, atmosfären är enkel och gemytlig. Il Cervo serverar italiensk husmanskost med specialitet från köket i Abruzzo. Fråga gärna personalen om hjälp att komponera en hel middagsmeny, ni kommer inte att bli besvikna!
Decontra ligger cirka 6 km från Caramanico.
Länk till hemsida: Il Cervo

Restaurant Il Barone, San Vittorino

Tre kilometer utanför Caramanico i byn San Vittorino, ligger detta B&B med sin härliga restaurang! Från serveringen har vi en otrolig utsikt över bergstopparna i Majella massivet på andra sidan dalen! Il Barone serverar klassisk italiensk mat gjord på produkter från trakten, bland annat ost, korv och grillat kött! Flera middagsmenyer med specialiteter från Abruzzo finns att välja mellan! Mycket god mat i en underbar miljö, måste bara upplevas! Men, BOKA bord, det blir snabbt fullt!

Länk till hemsida: Il Barone


Boende alternativ i Caramanico Terme

Först naturligtvis vårt eget hus, Casa con Travi!
Men vi rekommenderar även Antico Borgo B&B och Duca degli Abruzzi där vi har hyrt in oss under de besök vi gjort i Caramanico före vi fick ett eget hus! Båda hyresvärdarna är nu mycket goda vänner till oss! Tack vare deras gästfrihet och bemötande är Caramanico så speciellt för oss!

Casa con Travi
Hus att hyra, perfekt för 4 personer.
Länk till hemsida: Casa con Travi

Antico Borgo B&B
Ett härligt B&B mitt inne i gamla byn! Antico Borgo har 16 bäddar att erbjuda och en härlig lite trädgård att äta frukost i!
Länk till hemsida: Antico Borgo B&B

Duca degli Abruzzi
Två lägenheter med dubbelrum och kök mitt emot skolan i gamla byn! En av lägenheterna har en lite balkong ut mot gatan!
Länk till hemsida: Duca degli Abruzzi


Aktiviteter

Abruzzo Passion
Stort utbud av vandringspaket från vår partner Abruzzo Passion!
Länk till hemsida: Abruzzo Passion

Besökcenter Majella Nationalpark
Ta en promenad till centret för Majella Nationalpark som finns i Caramanico! Här finns alla typer av kartor, guider och böcker om Majella! Dessutom en mycket hjälpsam personal som tipsar och ger goda råd! Här kan du även hyra dig en mountinbike för att cykla upp i bergen!
Länk till hemsida: Besökcenter Majella Nationalpark
Länk till facebooksida: Majella Nationalpark

Abruzzo Turism
Vill du vara uppdaterad på allt som händer i Abruzzo inför kommande besök då deras officiella hemsida! Här kan du även gå med i den "svenska gruppen" och utbyta tips om det mesta som berör Abruzzoregionen!
Länk till hemsida: Visit Abruzzo
Länk till facebooksida: Besök Abruzzo

Åke Larsson ·   SKÖVDE ·  E-post