Nyemision och StopLoss

Idag var första dagen för handel utan teckningsrätt i Billerud Korsnäs’ nyemission. Split och emissioner är något som kan ställa till det för den som använder automatiska StopLoss. En aktie som genomgår en split eller någon form av emission handlas ju normalt till ett avsevärt lägre pris efter avstämningsdagen. Även avstämningsdagar för aktieutdelningar kan ställa till det. Jag återkommer om hanteringen av utdelningar till våren då detta är mer aktuellt.

Generellt kan man nog säga att split och emissioner normalt inte skapar något större problem. Det är dock bra om man kan vara vaksam då dessa kommer. Själv har jag dock ingen säker metod för att ha koll på alla bolag som jag utvärderar. Om någon har tips om hur man kan bevaka detta så tar jag tacksamt emot detta.

I dagens fall med Billerud Korsnäs så gick ju kursen ner ca 20%. Jag tror att den teoretisk nedgången som nyemissionen motiverar är 19,5%. Den nya kursen blev då ca 57 kronor vilket är ca 13% under min StopLoss.
Då man ansätter en StopLoss så sätter man normal också en lägsta kurs för försäljningen, precis som vid en normal säljorder. Det finns regler, i vart fall på Avanza, för hur lågt man kan sätta en sådan lägstakurs. På grund av detta brukar jag sätta denna ca 10% under min StopLoss. Detta innebar att jag hade min kurs satt till 60 kr för Billerud Korsnäs och aktien gick därför inte till försäljning. Jag har nu justerat min StopLoss till den rätta nivån och kan köra vidare med det innehavet. Det blir dock lite fel med kostnaden för köpet men det får jag hantera lite senare.


Leave a Reply