Getinge såldes

Stor oro i världspolitiken sätter naturligtvis spår på börsen och först till försäljning i nedgången gick Getinge. 99st à 224,00 kr/st gav ett resultat på -405 kr (-1,8%).
Även SSAB gick till försäljning, 207st à 49,50 kr/st gav en förlust på 1.103kr (-9,7%)

 

Oro och osäkerheter är ju inget som uppskattas av aktörerna på världens börser, blir det en tur nedåt nu?

Nu när det händer lite mindre i Akacia-portföljen tänkte jag passa på att sammanfatta resultatet av den handel jag redovisat i denna blogg. Först ska jag väl igen påminna om att jag inte redovisar verklig handel. Det jag redovisar är köp och försäljningar som jag skulle genomfört om jag hade följt mitt egenutvecklade hjälpmedel som jag kallar Akacia.
Det kan naturligtvis låta helt ointressant att följa så kallad “pappershandel”. Jag har dock använt Akacia helt eller delvis under ganska långa perioder och vet att ett verkligt utfall är väldigt likt det jag redovisar i bloggen. Just nu gör jag dock inga affärer enligt denna modell och det beror naturligtvis på att jag inte riktigt litar på att den kommer att ge en bra avkastning. Jag vill ändå fortsätta att redovisa utvecklingen i modellen för att se hur det skulle gått på längre sikt. Kanske ångrar jag mig en dag då det vänder uppåt för Akacia.

Främsta orsaken till att Akacia-modellen inte har gått bra är att svängningarna i de enskilda aktierna har varit för snabba. Detta har inneburit att det har blivit allt för många 2012-11-16 Etransaktioner. I de simuleringar som jag gjort på Akacia-modellen hade jag i genomsnitt ca 6 köp/månad och för de 19 månader som jag nu har utvärderat modellen ligger jag  på drygt det dubbla, 13,8 köp/månad. Jag har inte gjort någon uppföljning över hur långa innehaven har varit men ett av skälen till att det blivit många köp är att avsluten har kommit allt för snabbt. Som en följd av dessa korta innehav så har inte kurserna hunnit klättra högt nog för att ge en bra avkastning.

Som jag nämnde ovan så kommer jag att fortsätta att redovisa hur Akacia utvecklas men jag försöker nu också utveckla modellen med hjälp av teorierna i boken WinningTradingAll in – Any out. Väldigt av det som Tobbe Rosén skriver om i boken stämmer precis med min övertygelse. Jag är dock inte intresserad av att göra affärer på dagtid som Daytrader eller Swingtrader. Jag vill hellre hitta ett sätt att lägga mina order på kvällar och helger då börsen är stängd. Jag vill dessutom helst ha ett arbetssätt där instruktionerna från min aktiemodell ger väldigt tydliga signaler/instruktioner. Jag tror att det passar mig som person bäst att jobba så.

Som jag har beskrivit ovan så får jag inte den nuvarande Akacia-modellen att fungera bra. Det är något som fattas och jag tror att jag behöver komplettera med någon eller några hantverkareparametrar för att modellen ska bli lönsam. Det är möjligt att det inte går att göra en så “automatiserad” modell som nuvarande Akacia men jag kommer att ha det som målsättning även framöver. Jag anar dock att det måste bli en del “hantverk” också.
Jag har egentligen inget emot hantverk men jag vet också att jag blir väldigt tveksam i mina beslut om det finns tolkningsmöjligheter i min modell.

Jag ska vart fall göra ett försök att utveckla en bättre och förhoppningsvis en mer hållbar modell för min aktiehandel. Jag ska försöka beskriva lite framöver på denna blogg hur jag funderar och vilka problem jag stöter på. Jag tänker dock inte sätta någon tidspress på mig själv så jag vet inte i vilken takt det kommer att ske. Jag vet dock att jag har svårt att släppa sådana här tanker när jag en gång börjat fundera. Tålamod är ju dock en av tradern bästa vänner så jag hoppas och tror att den som är intresserad har tålamod.

 


Leave a Reply